Wat is een Chakra en wat zijn Chakras precies? In deze blog vertellen we je alles over de chakra betekenis van zowel de grote als de kleine chakra’s. We zullen dieper ingaan op de zeven chakra’s, daarnaast kijken we naar Chakra Healing, of een chakra openen gevaarlijk kan zijn, wat Chakra Therapie precies is en wat Chakra Muziek met je doet. Ben je ook benieuwd naar een goede chakra betekenis? Lees dan snel verder.

“Het werken aan je chakra systeem zorgt voor een betere energiestroom van de 7 hoofd chakra’s en zorgen voor een betere balans in je leven.”

Chakra betekenis

Een goede chakra uitleg zou zijn dat je de zeven chakra’s als cirkelvormige vortexen (draaikolken) beschrijft, vortexen die op zeven verschillende punten in je lichaam van boven naar beneden zitten en verbonden zijn met verschillende kleuren en organen. Deze vortexen draaien net als een wiel om zijn eigen as. Het woord Chakra betekend dan ook letterlijk ‘wiel’ in het Sanskriet. De chakra’s geven je levensenergie en kunnen deze energie dan ook verstoren en je uit balans brengen. Het verstoren van deze energie heet ook wel Qi of Praana.

Zodra één van de chakra’s wordt geblokkeerd of verstoord, wordt de levensenergie ook geblokkeerd, wat leidt tot het ontstaan van psychische en gezondheidsproblemen. Een mogelijkheid om dit op te lossen is door middel van chakra healing. Als de harmonieuze balans van de zeven chakra’s verstoord wordt, al is het bij één van de zeven cirkelvormige vortex punten, kan dit problemen in ons leven veroorzaken. Problemen zoals onze fysieke gezondheid, emotionele gezondheid en onze mentale gemoedstoestand. Onze 7 chakra-armbanden vertegenwoordigen deze.

Grote en kleine chakra’s

We hebben grote en kleine chakra’s in onze energetische lichaamssysteem. De chakra punten waar de grote chakra’s zitten zijn verspreid door het hele lichaam. Naast de 7 (hoofd)vortexen zijn er 21 kleinere die vaak gebruikt worden door spirituele genezers, ook wel een chakra healer genoemd. Deze 21 worden weer opgedeeld in 300 kleinere chakra’s. De 7 hoofdchakra’s beïnvloeden ons welzijn op alle niveaus. Van emotie tot aan je fysieke gesteldheid. Belangrijk om te zorgen dat er een juiste balans is zodat de chakra’s een goede doorstroming hebben en niet geblokkeerd worden.

Wat is Chakra

De zeven chakra’s

Je energetische lichaam heeft zeven hoofdchakra’s. Kort samengevat zijn dit de Wortel chakra (Muladhara), de Sacraal chakra (Swadhistana), De Zonnevlecht chakra (Manipura), De Hart chakra (Anahata), de Keel chakra (Vishuddhi), de Voorhoofd chakra (Ajna) en de Kruin chakra (Sahasrara). Alle chakra’s hebben eigen chakra symbolen en zoals reeds beschreven zitten ze elk op eigen chakra punten. Daarnaast hebben de zeven hoofdchakra’s eigen chakra kleuren. Zo heeft de Wortel chakra de rode kleur en de Kruin Chakra de paarse kleur. Tevens heeft elke chakra een eigen chakra geluid, dat wordt omschreven als een Bija mantra. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving per chakra wat ze betekenen en welke krachten ze bezitten.

Eerste Chakra Wortel ChakraBasis- of wortel chakra – Muladhara.

De eerste chakra is de wortel chakra, ook wel de basis chakra. Deze chakra heet in het Sanskriet ook wel Muladhara wat afgeleid is van de woorden Mula, wat wortel betekent, en Dhara, wat ondersteuning betekent. De Bija mantra van deze chakra is: Lam. De wortel chakra bevindt zich bij je stuitje en wordt daarom ook wel eens je stuitchakra genoemd.

Muladhara is gerelateerd aan overleving, veiligheid en is het dichtst bij de aarde omdat deze aan de basis zit onderaan van je wervelkolom. De bijbehorende chakra kleur is rood. De wortel chakra is rood omdat hij rode aarde energie opneemt. De wortelchakra wordt geassocieerd met het element aarde. Om deze chakra gezond te houden en blokkades te voorkomen zijn oefeningen zoals dansen, joggen en springen (jumping jacks) erg nuttig. De boodschap ‘Ik besta’ valt samen met deze chakra.

Tweede Chakra Sacraal Chakra

Sacraal chakra – Svadhistana.

De tweede chakra is de sacrale chakra, ook wel Svadhistana, en is gerelateerd aan sensualiteit, seksualiteit en verlangen naar plezier. De sacraal chakra bevindt zich in je onderbuik ter hoogte van je heiligbeen. Daarom wordt hij ook wel Heiligbeen chakra genoemd. De Heiligbeen chakra heeft de chakra kleur oranje. De kleur oranje komt doordat de eerste rode chakra en de derde chakra gemengd worden, dit samen maakt de kleur oranje. De sacraal chakra, of Heiligbeen chakra, wordt geassocieerd met het element water.

Yoga, buikdansen, en liefdevolle relaties kunnen de functies van deze chakra versterken en vitaal houden. Het chakra geluid is de Bija Mantra ‘Vam’. Svadhistana heeft als boodschap ‘Ik wens’. Belangrijk hierbij is dat je leeft naar je passie, wat dat ook mag zijn. Ga er op uit en maak je dromen waar!

 

Derde Chakra Zonnevlecht ChakraZonnevlecht chakra – Manipura.

De derde chakra is de Zonnevlecht chakra. Deze wordt ook wel Manipura genoemd in het Sanskriet en houdt verband met onze kracht in de wereld. De gele chakra kleur komt voort vanwege de naam, zonnevlecht chakra. Het natuurlijke element is vuur.

Zodra de zonnevlecht chakra niet in balans is kan een vorm van obsessief-compulsieve controle ontstaan. Het chakra geluid is de Bija Mantra ‘Ram’. Als de derde chakra goed in balans is ben je in staat je eigen lot te beheersen, je voelt je krachtig en je durft je dromen te realiseren. De booschap van de derde chakra, de zonnevlecht chakra, is daarom dan ook ‘ik beheer’. Beheers je eigen lot en geluk!

Wat is Chakra

Vierde Chakra Hart ChakraHartchakra – Anahata.

De vierde chakra is de Hart chakra en heeft de chakra kleur groen. De officiële naam van de Hart chakra is Anahata en heeft van nature betrekking op liefde en mededogen. De vierde chakra heeft als chakra punt het hartcentrum. Hij heeft het natuurlijke element lucht. De vierde chakra zit ter hoogte van het hart, zoals de naam aangeeft.

Om de hart chakra positief te beïnvloeden helpt het om relaties te onderhouden, knuffelen met huisdieren, familie en zelfs waardering voor schoonheid en natuur. Compassie is het juiste woord. De Bija Mantra is ‘Yam’. Laat je hartenergie vrij stromen, Anahate heeft als boodschap ‘Ik hou…’. Ik hou van familie, ik hou van knuffelen, ik hou van natuur, ik hou van dieren, ik hou van jou! Voel en schijn de liefde die jij bent!

Vijfde Chakra Keel ChakraKeelchakra – Vishuddha.

Het keelcentrum of communicatiecentrum is waarmee jij de waarheid spreekt in deze wereld. De vijfde chakra is de keelchakra en heeft de chakra kleur blauw. De officiële naam is Vishuddha. Deze chakra zit ter hoogte van je keel, vandaar de naam keel chakra.

Wanneer deze chakra optimaal stroomt, ben je goed in communiceren, voel je je vrij om te spreken en vragen wat je wil en nodig hebt. De waarheid ligt op je tong. Zang- en ademhalingsoefeningen kunnen de gezondheidheid van de keelchakra verbeteren. Het geluid van de vijfde chakra is de Bija Mantra ‘Ham’.

De boodschap van de keel chakra is ‘Ik zeg het’. Spreek de waarheid, zing vreugde, straal liefde uit door de trilling van je stem!

Zesde Chakra Voorhoofd ChakraVoorhoofdchakra – Ajna.

De zesde chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. De officiële naam in het Sanskriet is Ajna. De zesde chakra wordt soms ook wel de derde oog chakra genoemd omdat het chakra punt net boven en tussen de wenkbrauwen zit. De chakra kleur van de zesde chakra is indigo. De Voorhoofd chakra heeft meerdere Bija Mantra geluiden, namelijk: Sham, Aum of Om.

De belangrijkste eigenschappen van de zesde chakra zijn inzicht, intuïtie, bewustzijn en begeleiding. Deze chakra, dat zich tussen de wenkbrauwen bevindt, zegt: ‘Ik ben de getuige’. Meditatie- en visualisatieoefeningen kunnen de gezonde stroom van deze chakra ondersteunen. Sta open voor je innerlijke leiding. Luister naar je gedachten, ze helpen je op het goede pad.

Zevende Chakra Kruin ChakraKruinchakra – Sahasrara.

 De Kruinchakra is de zevende chakra en bevindt zich ter hoogte van je kruin zoals de naam aangeeft. In het Sanskriet is de naam Sahasrara en wordt geassocieerd met de kleur violet, een kleur waar veel Reiki-beoefenaars naar worden aangetrokken. De chakra kleur violet wordt veel gebruikt bij meditaties en geeft rust, spiritualiteit, zelfvertrouwen en ambitie. De bijbehorende Bija Mantra’s bestaat uit Om, Ah of Shoham.

De kruinchakra zorgt dat alle chakra’s in verbinding staan, het is de stilte tussen de ruimte en staat voor spirituele verbinding. Hij vertegenwoordigt eenheid, gelukzaligheid en de kennis om één te zijn met alles. Kosmisch bewustzijn en vrede zijn de frequentie bij dit chakra. De zevende chakra zegt:”Ik ben dat ik ben“.

Je chakra systeem versterken en verbeteren

Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw chakra systeem kan versterken en verbeteren. Hiermee werk je zowel aan je fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. Het werken aan je systeem zorgt voor een betere energiestroom van de 7 hoofd chakra’s en zorgen voor een betere balans in je leven.

Wil je ook je Chakra energie voelen door je systeem te versterken? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld Yoga, waarmee je niet alleen je fysieke lichaam sterker en leniger maakt maar ook de doorstroming bevorderd. Daarnaast helpt het opruimen van rommel in je leven met een betere doorstroming. Niet alleen letterlijke rommel maar ook figuurlijk zoals relaties met personen of juist werk gerelateerd. Ze zeggen niet voor niets ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’.

Andere vormen om te werken aan je chakra systeem zijn mindfulness en Chakra meditatie. Meditatie is er in verschillende vormen, lees onze andere blog welke het beste bij je past. Ook Reiki is een mogelijkheid om de energetische stroom van het lichaam te verbeteren en te versterken om zo de balans terug te brengen en het welzijn op alle niveaus te bevorderen.

Chakra healing

Zoals beschreven kan je verschillende mentale en fysieke klachten krijgen door een blokkade of disruptie van een chakra. Hoe kan je in dat geval je chakra blokkades opheffen? Een goede mogelijkheid is chakra healing om je blokkades op te heffen en je chakra’s weer te openen. Lees meer hierover in ons uitgebreid artikel.

Chakra healing zorgt ervoor dat je energetische lichaam goed doorstroomt. Een aantal hulpmiddelen zijn: meditatie, yoga, je adem, intuïtieve visualisatie (self-healing), met hulp van kristallen en edelstenen, of met hulp van een chakra healer.

Wat is Chakra

Chakra openen gevaarlijk

Is het openen van je chakra gevaarlijk? Er zijn vele positieve effecten op moment dat je je Chakra’s opent, maar toch is het handig om je hier eerst in te verdiepen voordat je dit klakkeloos toepast. Je stelt je namelijk niet alleen open voor positieve energie maar ontvangt ook negatieve energie. Negatieve energie zoals de kundalini energie, deze kan zorgen voor een vervelend gevoel met zowel fysieke als psychische klachten.

Het openen van je chakra kan gevaarlijk zijn omdat je vaker last kan hebben van nachtmerries, enge nauwkeurige intuïtie, hoofdpijn, zonder enige angsten leven, overgevoeligheid en/of chaotisch overkomen.

Spirituele ontwikkeling en het openen van je chakra’s gebeurd niet van de ééne op de andere dag. Het forceren en dwingen van het openen van je chakra’s kan problemen veroorzaken. Je legt te veel druk op jezelf. Vergeet tijd, deadlines, vooruitgang en vastberadenheid als het gaat om je spirituele ontwikkeling. Volg de 3 staps-methode bij het ontwikkelen van je spiritualiteit en het openen van je chakra’s: Oefening, geduld en volharding. Blijf oefenen, blijf ermee bezig en zorg dat het een gewenning wordt.

Als je zeker wilt zijn van een goede begeleiding kan je gebruik maken van een Chakra Healer of in Chakra therapie gaan. Hierdoor weet je zeker dat je in goede handen bent en je veilig je chakra’s kan laten doorstromen voor een goede energetische huishouding.

Chakra therapie

Chakra therapie kan helpen om balans te vinden en je energetische stelsel goed te doen vloeien. Hierdoor zit je lekkerder in je vel en voorkom je problemen met je fysieke gezondheid, emotionele gezondheid, mentale gemoedstoestand en ontwikkel je je spiritualiteit. Je zult sterker in je schoenen staan met meer zelfvertrouwen.

Inmiddels weet je wat de zeven chakra’s precies zijn, voor een goede balans en doorstroming van alle zeven vortexen kan je gebruik maken van chakra therapie. Met chakra therapie zal gekeken worden naar het fysieke lichaam, de menselijke psyche en de stroom van de levenskracht als gevolg van je conditionering in het verleden. Omdat elke chakra een essentiële sleutel bevat om je levenskracht stil te leggen wordt bij Chakra Therapie gebruik gemaakt van verschillende middelen zoals meditatie, mindfulness, yoga, bio-energetica (de genezing van de menselijke psyche door het energetische proces van het lichaam) en verschillende modellen die gebruikt worden voor de ontwikkeling van kinderen, om onbewuste gedachtes die opspelen stop te zetten of ze een (andere) plek te geven. (Negatieve) Energie wordt verplaatst in het lichaam en brengt naast begrip en bewustzijn ook meer levendigheid en vrijheid.

Chakra Therapie kan een eerste stap zijn naar meer levendigheid, het voelen van emoties en je fysiek sterker te voelen.

Chakra muziek

Kan chakra muziek helpen voor een betere balans en doorstroming van je zeven chakra’s? Het antwoord: Ja, muziek kan je chakra’s in evenwicht brengen. Het is één van de middelen die tevens gebruikt wordt bij Chakra Therapie. Elke chakra heeft een frequentie waarop hij reageert. Trilling en geluid zijn krachtige middelen om je energieën te verplaatsen en je gedachtes op orde te krijgen. Muziek ontspant en prikkelt de hersenen volgens de hersenstichting.

Muziek wordt verwerkt met onze etherisch lichaam. Dat wil zeggen dat we muziek niet verwerken met onze ‘normale’ lineaire geest. We voelen eerder muziek en reageren met onze emoties hierop. Dit is een belangrijk aspect omdat we geneigd zijn onze emoties door de jaren heen te onderdrukken en vast komen te zitten. Dit begint al van jongs af aan, waar ons geleerd wordt onze emoties in te houden. Kinderen mogen niet huilen en moeten deze energie transmuteren, in plaats van deze emotie onder controle te krijgen. Uiteindelijk moeten de emoties toch ergens heen, door ze op te kroppen zal je emotionele-lichaam vast komen te zitten. Muziek, zowel het spelen als ernaar luisteren, kan ons helpen deze emoties naar boven en naar buiten te brengen.

Chakra muziek is in staat ons zowel naar een andere ruimte en tijd te brengen als onze energievelden en chakra’s in evenwicht te brengen. Bij Chakra Muziek wordt gebruik gemaakt van de Bija Mantra’s. Dit zijn Mantra’s die je uitspreekt om de chakra te openen voor een betere doorstroming. Zoals reeds vermeld heeft elke Chakra een eigen Bija Mantra geluid. De volgende Mantra’s zijn van toepassing:

 • De Wortel chakra (Muladhara): Lam
 • De Sacraal chakra (Swadhistana): Vam
 • De Zonnevlecht chakra (Manipura): Ram
 • De Hart chakra (Anahata): Yam
 • De Keel chakra (Vishuddhi): Ham
 • De Voorhoofd chakra (Ajna): Sham, Aum of Om
 • De Kruin chakra (Sahasrara): Om, Ah of Shoham

Het brengen van evenwicht in je chakra’s en je energie beter te laten stromen is niet lastig maar heeft tijd en toewijding nodig. Hieronder een voorbeeld van een goed stuk chakra muziek:

Conclusie

Chakra’s zijn vergelijkbaar met energie wielen die op verschillende chakra punten  in je lichaam zitten. Deze chakra punten zorgen voor een (goede) doorstroming van je energetische stelsel. Zonder goede doorstroming ontstaan er verschillende klachten zoals psychische klachten als lichamelijke klachten. De zeven chakra’s hebben elk eigen krachten en eigenschappen. Door middel van Chakra Therapie kan men de doorstroming verbeteren. Belangrijk bij het openen van je Chakra’s en het ontwikkelen van je spiritualiteit dat je gebruik maakt van de 3 staps methode, namelijk ‘oefening, geduld en volharding’. Blijf oefenen, mediteer dagelijks op een vast tijdstip, doe aan yoga en wees bewust van jouw energie.

Chakra Sieraden

 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Sale!
  Details
 • Niet op voorraad
  Sale!
  Details
 • Niet op voorraad
  Sale!
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • 7 Chakra’s Tree of Life armband

   14,50
  Toevoegen aan winkelwagen Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Tree of Life Chakra natuurstenen oorbellen

   13,50
  Toevoegen aan winkelwagen Details
 • Sale!

  7 Chakra’s Yoga Tree of Life Lavasteen armband

   14,00
  Toevoegen aan winkelwagen Details
 • Chakra’s Tree of Life Ohm-Mantra armband

   15,00
  Toevoegen aan winkelwagen Details