Nagenoeg iedereen weet wel dat een klavertje vlier staat voor geluk. Het is niet voor niets zo dat je dit teken zo vaak ziet terugkomen. Wanneer je aan mensen vraagt wat eigenlijk de betekenis is van dit gelukssymbool weten zij echter geen antwoord te geven. Vandaar dat wij je vandaag alles zullen laten zien over het klavertje vier als gelukssymbool. Na het lezen van dit artikel weet je alles over het symbool klavertje vier

“Het klavertje vier is het veelzijdig gelukssymbool voor succes en geluk in het leven.”

De betekenis van het klavertje vier

In tegenstelling tot andere gelukssymbolen kreeg het klavertjevier zijn reputatie om een vrij eenvoudige reden. Een klavertje vier is bijna onvindbaar. De kans dat je een klavertje vier vindt is één op tienduizend.

Deze zeldzaamheid is de reden waarom we ze als gelukssymbolen beschouwen. Een klavertje vier is eigenlijk het product van een genetische mutatie in de gewone witte klaverplant. De algemene betekenis is dat elk van de vier blaadjes van de geluksklaver geloof, hoop, liefde of geluk vertegenwoordigt. De 15e -eeuwse politicus en schrijver John Melton schreef zelfs: “If a man walking in the fields find any four-leaved grass, he shall in a small while after find some good thing“. Met andere woorden, het klavertje vier is het veelzijdig geluksymbool voor succes en geluk in het leven.

Klavertje Vier en de betekenis van dit gelukssymbool

De werking van het klavertje vier

De werking is voor de hand liggend, een klavertje 4 brengt geluk. De geluksfactor heeft uiteraard te maken met de kans dat iemand een klavertje vier überhaupt vindt.

Wanneer we kijken naar de oude legendes is het van belang dat je het klavertje vier bij je moet houden als je geluk wilt hebben. De werking van het klavertje vier verliest zijn kracht wanneer de bladeren van het plantje af vallen. Dit is logisch natuurlijk, dan is het namelijk geen klavertje vier meer. Vind je een klaver vier dan mag je echt van geluk spreken en moet je er zeer voorzichtig mee om gaan!

Klavertje vier en Saint Patricks Day

De meeste mensen hebben wel eens van Saint Patricks Day gehoord. Een nationale feestdag in Ierland die op 17 maart gevierd wordt. Tijdens deze feestdag zijn er overal klavertjes te vinden en kleurt het hele land groen. Maar heeft dit nu te maken met het klavertje 4?

Nee, dit is namelijk de normale klaver met 3 blaadjes. Haal het klavertje vier nooit door elkaar met een normale klaver. Volgens de legende zou St. Patrick driebladige klavertjes (die vrij gemakkelijk te vinden zijn) gebruiken om de Holy Triangle uit te leggen aan hen die hij bekeerd heeft. Hij zou hebben gezegd dat de bladeren de Vader, de Zoon en de Heilige Geest vertegenwoordigden. Dit is waarschijnlijk een mythe, maar dat heeft niet verhinderd dat de heilige Paddy’s Day en de klaver onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Dat gezegd hebbende, hadden de Ieren het klavertje al betekenis gegeven in de oude Keltische rituelen en folklore (de normale klavertjes en tevens het getal ‘drie’ werden toen ook als spiritueel belangrijk beschouwd). Daarom verschijnt het klavertje overal waar je komt in Ierland en Schotland. Net als het klavertje vier heeft het een langdurige reputatie als een gelukssymbool.

De legende van het klavertje vier

Het klavertje vier bestaat uit vier blaadjes, deze kunnen ook gezien worden als een kruis. Dit is dan ook één van de redenen waarom deze geluksbrenger zelfs in de middeleeuwen symbool stond voor geluk en hoop. Hij refereerde immers aan het Christelijke geloof. Maar er is meer, volgende oude legendes heeft elk blad een eigen betekenis. In willekeurige volgorde betekenen de vier blaadjes hoop, vertrouwen, liefde en geluk.

Hoop

Iedereen kent het woord hoop, hoop ziet het onzichtbare, voelt het ontastbare en bereikt het onhaalbare. Het is iets wat ieder mens in zich heeft. Is het niet op grote schaal, dan wel in de kleinere dingen van het leven. Hoop doet leven. Het is ook iets wat ontzettend kan kwellen, je hebt bijvoorbeeld hoop dat het goed komt met een relatie. Of je hoopt dat je ooit je doelen in je leven zult halen. Of je hoopt dat alles goed komt. Één van de vier blaadjes van het klavertje vier geeft je hoop!

Vertrouwen

Zonder enige vertrouwen, zowel in jezelf, in mensen of in iets totaal anders voel je je zwak en onzinnig. Volgens het woordenboek is vertrouwen het geloof hebben in betrouwbaarheid, waarheid of bekwaamheid van iemand of iets. Met één van de vier blaadjes krijg je vertrouwen. Misschien is het vertrouwen in jezelf wat je mist. Je zult sterker in je schoenen staan. Je hebt meer vertrouwen in jezelf waardoor je weet dat iets goed gaat komen. Geen twijfel mogelijk.

Liefde

Elk mens is op zoek naar liefde. Liefde in de breedste zin van het woord. Liefde van mensen om je heen, van (huis)dieren, liefde van je zelf en ga zo maar door. Ieder mens zou in deze context van zichzelf zo moeten houden, dat je je eigen beste vriend(in) bent! Met het klavertje vier ervaar je meer liefde. Hij geeft geluk ook op het gebied van liefde.

Geluk

Het laatste blad van het klavertje vier geeft volgens de legendes echt geluk. Niet voor niets wordt het klavertje vier gezien als het voornaamste gelukssymbool. Alle vier de blaadjes geven je verschillende aspecten. Met het klavertje vier ben je een gelukkig mens met veel vertrouwen, hoop en liefde!

Andere planten met vier blaadjes

Veel klaverachtige planten hebben vier blaadjes maar zijn dit ook geluksbrengers? Een aantal planten zoals de waterklaver en oxalis worden op de markt gebracht als geluk klavers, ze lijken sterk op een echte klaver vier maar zijn dit niet. Hoewel ze geen echte geluksbrengers zijn kunnen mensen wel geloven in de kracht van dit symbool. Het zogeheten placebo-effect kan dan ontstaan waarbij mensen daadwerkelijk geloven in de kracht die het plantje met zich meebrengt.

Wil je voor een echt klavertje vier gaan is er een manier om er zeker van te zijn dat het om een echte gaat. Namelijk drie blaadjes zijn even groot en de vierde is afwijkend en kleiner.

Klavertje vier in sieraden

Zoals gezegd brengt het symbool geluk, daarom is het ook een veelgevraagd symbool voor tattoos, op kleding, als accessoires maar ook in sieraden. De drager ervaart de kracht van geluk. Hierdoor straal je meer zelfvertrouwen uit en voel je je een krachtiger en completer persoon. Het hebben van een geluksarmband kan zeker helpen om (meer) geluk te ervaren en krijgen in je leven, lees onze blog over het dragen van een geluksarmband. Een ander voorbeeld wat we graag willen laten zien is ons klavertje vier in glas armband:

Klavertje Vier en de betekenis van dit gelukssymbool

Gelukssymbool

Geluk is een subjectief begrip waar ieder een eigen invulling voor heeft. In onze andere blog over het hebben van een geluksarmband gaan we hier iets dieper op in. Hoe je het geluk kan afdwingen, uit studie blijkt dat 40% van jouw gelukswaarde zelf kan invullen en bepalen. Dit heeft te maken met een aantal factoren namelijk:

 • Bijgeloof
 • Placebo effect
 • Wet van Aantrekkingskracht

Naast het gelukssymbool van de klaver zijn er natuurlijk nog talloze andere symbolen die jouw geluk kunnen brengen op basis van deze drie genoemde aspecten. Graag zetten wij in deze blog over het klavertje vier als gelukssymbool toch nog een aantal andere symbolen neer als gelukssymbolen:

Hoefijzer van een paard

Hoefijzers zijn naast het klavertje vier een van de meest populaire geluksbijgeloof, met verschillende legendes die worden toegeschreven aan het geven van hun gelukskrachten. De eerste legende zegt dat een hoefijzer geluk brengt omdat hij van ijzer is gemaakt, kwaadaardige feeën konden de aanraking van dit ijzer niet aan en schrokken ze weg. Een andere legende schrijft het geluk van een hoefijzer toe aan een historisch figuur die rond 988 leefde genaamd Saint Dunstan. Hij kreeg het bevel van de duivel om zijn paard te beslaan met een hoefijzer. In plaats daarvan spijkerde Dunstan een hoefijzer aan de voet van de duivel en weigerde het te verwijderen. De duivel had zo een pijn, Dunstan zou pas het hoefijzer verwijderen op moment dat de Duivel kon garanderen dat hij elk huis met een hoefijzer zou overslaan. Elk huis met een hoefijzer had geluk.

Geluksdobbelstenen

De geluksdobbelstenen die je vaak in een auto ziet hangen aan het spiegeltje komt niet als een verassing in deze lijst van gelukssymbolen. Aangezien er veel kansspelen worden gespeeld met dobbelstenen. De dobbelstenen stammen af vanuit de Twee Wereldoorlog, waar gevechtspiloten vaak een paar dobbelstenen mee had in zijn vliegtuig voor geluk. Op deze trend werd ingespeeld door een bedrijf genaamd Deccofelt die de ‘fuzzy dobbelstenen’ voor in de auto uit bracht als talisman. Een slimme zet!

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn wereldwijd populaire insecten en veel culturen geloven dat ze geluk brengen. Hoe kan een lieveheersbeestje je gelukkiger maken? Sommige culturen zeggen dat als een lieveheersbeestje op je landt en je het niet afveegt, je geluk zal verbeteren. Anderen zeggen dat als een man en een vrouw tegelijkertijd een lieveheersbeestje zien, ze verliefd zullen worden.

Geluksgetal 7

Je hebt vast ooit wel gehoord dat 7 een geluksgetal is. Maar waarom is dit eigenlijk een geluksgetal en daarmee dus een gelukssymbool? Dit komt voort vanuit de oude Grieken, die noemden de zeven het perfecte getal door de som van 3 (driehoek) plusje 4 (vierkant), wat in hun ogen de perfecte vormen waren. Daarnaast duikt zeven ook vaak op op prominente plaatsen zoals de 7 dagen van de week, 7 kleuren in een regenboog, 7 planeten zichtbaar voor het oog, 7 is een winnende rol in veel kansspelen.

Konijnenpoot gelukshanger

Of ze nu echt of nep zijn, een hanger (sleutelhanger) met een konijnenpoot zou geluk brengen. De reden komt voort uit Hoodoo-magie! De legende zegt in Hoodoo-magie dat de linker achterpoot van een konijn kwaadaardige magie kan afweren. Gelukkig kan je tegenwoordig ook nep pootjes kopen!

Regenboog

Het zien van een regenboog wordt ook beschouwd als ‘gelukssymbool’, de reden is dat er op het eind van een regenboog een pot goud staat!

Dromenvanger

Een dromenvanger komt uit de cultuur van de Indianen. Ze zien eruit als een web van een spin en zijn vaak versierd met kralen en veren. Naast het feit dat ze slechte dromen vangen brengen ze ook geluk. Ze houden het kwaad tegen met hun web. Een dromenvanger kan je kopen als losstaand item maar ook als oorbellen of als ketting.

Beschermsteen Boze Oog

De geluksbrenger van het boze oog heeft verschillende vormen. Een van de meest populaire en mooiste boze oog talismannen komt uit Turkije; Het blauw Boze Oog. Ze gebruiken glaskralen met afwisselend blauwe en witte cirkels om meer geluk te brengen.

Klavertje vier sieraad zelf maken

Ben je helemaal gek op het klavertje vier als gelukssymbool en zou je zelf een gave ring willen maken. Naast onze collectie met klavertje vier sieraden hebben wij een uitleg gevonden op Youtube hoe je zelf een leuk klavertje vier ring kan maken met elastiekjes:

Heb jij een klavertjevier gevonden?

Als je dit artikel goed hebt doorgelezen weet je alles wat je maar moet weten over het Klaver vier als gelukssymbool. Vind je een Klaver vier dan is het echt van belang dat je deze bewaart en dat je hem heel houd, je weet namelijk nooit wanneer je dit geluk zomaar eens nodig kan hebben. Jij weet in ieder geval alles over de klavertje vier betekening en over de werking van het Klavertje vier. Of je er een in het echt kunt vinden weten we niet, ze zijn namelijk bijzonder zeldzaam. Maar je ogen open houden in een klaverveld is altijd een verstandig idee!

Sieraden met andere gelukssymbolen

 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Sale!
  Toevoegen aan winkelwagen Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • 7 Chakra’s Tree of Life armband

   14,50
  Toevoegen aan winkelwagen Details
 • Niet op voorraad

  Amazoniet Wikkelarmband

   21,50
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Opties selecteren Details
 • Opties selecteren Details
 • Opties selecteren Details
 • Opties selecteren Details