Wat zijn Spirituele Symbolen en hun betekenis? Er zijn binnen de spirituele wereld ontzettend veel soorten symbolen te vinden en te ontdekken. De kans is groot dat jij hier wat meer over wilt weten, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. We hebben in dit artikel de belangrijkste spirituele symbolen met bijbehorende betekenis voor je op een rijtje gezet.

“Het hart is een symbool voor liefde.”

Geschiedenis spirituele symbolen

Wat is een symbool precies, volgens het woordenboek: “Beeld, ding, dier of bloem dat door jarenlange traditie of afspraak een speciale betekenis heeft.” Een vrij duidelijke en heldere betekenis van het woord. Bepaalde symbolen worden al eeuwen gebruikt vanwege hun spirituele betekenis. Per symbool verschilt het uiteraard wanneer en waar deze vandaan komt. Zo is het kruis van Jezus ontstaan toen Jezus gekruisigd werd, het teken van de Boeddha ontstaan toen Siddhartha Gautama Boeddha tot complete en volledige verlichting kwam en de Ankh uit het eeuwenoude Egypte om het Eeuwig Leven te symboliseren. Een symbool heeft iets weg van een logo, een beeldmerk waarbij het een bepaalde betekenis heeft en geeft. Een beeldmerk is ooit ontstaan en/of verzonnen vanwege een bepaald geloof of cultuur en heeft sindsdien een spirituele betekenis. Hieronder volgt een lijst met spirituele symbolen en hun betekenis:

Spirituele symbolen en hun betekenis

Chakra

Elk van de zeven chakra’s heeft zijn traditionele corresponderende symbool en kleur. Ze volgen de lengte van de ruggengraat, beginnend bij de basis en eindigend net boven het hoofd. Veel mensen geloven dat de kundalini energie (of de levenskracht energie) aan de basis van de ruggengraat ligt. Wanneer de heilige chakra slang uiteindelijk ontwaakt, stijgt hij op door het lichaam, waardoor alle chakra’s opengaan. De slang staat symbool voor alle verschillende chakra’s, al heeft iedere chakra ook een losse betekenis. Lees ook onze blog voor een Chakra Healing Zelf Doen.

Lotusbloem

De Lotusbloem groeit in de diepe modder, ver weg van de zon. Maar vroeg of laat bereikt de Lotus het licht en wordt de mooiste bloem ooit. De Lotusbloem wordt in veel verschillende culturen, vooral in oosterse religies, beschouwd als een symbool van zuiverheid, verlichting, zelfherstel en wedergeboorte. Haar eigenschappen zijn een perfecte analogie met de menselijke conditie: zelfs wanneer haar wortels in het vuilste water liggen, produceert de Lotus de mooiste bloem. Volgens het Boeddhisme heeft ieder mens de potentie om verlicht te worden. Het is slechts een kwestie van tijd totdat ieder mens het verlichte niveau bereikt.

Hamsa hand

De Hamsa Hand of Hand van Fatima is een oude talisman uit het Midden-Oosten. In alle religies is het een beschermend symbool. Het is een symbool dat mensen dragen om hen te beschermen tegen het boze oog en wat hen geluk en een goede gezondheid kan brengen. Veel vroege culturen gebruikten het oog als een icoon voor hun bescherming, anderen gebruikten Hamsa en zo werd na verloop van tijd het meest populaire universele symbool een oog dat in de palm van een hand werd geplaatst. Een hamsa armband of hand van Fatima ketting wordt gedragen door mensen die vertrouwen hebben in een “Supreme Power” en zich op een kruispunt in het leven bevinden.

Ankh

De Ankh is een van de meest herkenbare symbolen uit het oude Egypte. Het staat ook wel bekend als “de sleutel van het leven” of het “kruis van het leven”, en dateert uit de Vroege Dynastieke Periode (ca. 3150 – 2613 v. Chr.). Het is een kruis met een lus aan de bovenkant die soms is versierd met symbolen of decoratieve bloemen, al is het meestal gewoon een goudkleurig kruis. Het symbool is een Egyptische hiëroglief voor “leven” of “levensadem” (`nh = ankh) en omdat de Egyptenaren geloofden dat het leven op aarde slechts een deel van een eeuwig leven was, symboliseert de ankh zowel het sterfelijke bestaan als het hiernamaals.

Infinity

Het Infinity symbool is een wiskundig symbool dat het begrip oneindigheid weergeeft. Het symbool lijkt op een geometrische figuur die een lemniscaat wordt genoemd. De vorm van een zijfiguur acht heeft een lange stamboom; zo staat hij bijvoorbeeld in het kruis van Sint Bonifatius, gewikkeld rond de spijlen van een Latijns kruis. In de moderne symboliek is het Infinity symbool vaak te zien als een slang die zijn eigen staart opeet. Dit staat ook voor het oneindige.

Tree of Life

De symboliek van de Tree of Life heeft een lange geschiedenis, die vele culturen doorkruist. Hoewel het overweldigend zou zijn om de betekenis ervan voor elke cultuur uit te leggen, heeft de levensboom overkoepelende thema’s en betekenissen die zich over vele volkeren uitstrekken. Het is een symbool van verbondenheid met alle dingen. De boom heeft wortels die tot diep in de bodem reiken, en erkent zijn verbondenheid met Moeder Aarde. Bladeren en takken reiken tot in de hemel en accepteren de energie die het transformeert.

Spirituele symbolen en hun betekenis

Oog van Horus

Het Oog van Horus is een van de bekendste symbolen van het oude Egypte. Dit magische symbool staat ook bekend als de Wadjet en wordt verondersteld bescherming, gezondheid en verjonging te geven aan degene die het draagt. Door zijn krachtige beschermende krachten werd het Oog van Horus gebruikt door de oude Egyptenaren als amuletten. Vandaag de dag wordt het Oog van Horus nog steeds gebruikt als een symbool van bescherming.

Maan

De maan heeft verschillende betekenissen, dit hangt namelijk af van het land waar je je in bevindt. Voor veel mensen wordt de maan gezien als het tegenovergestelde van de zon om de wereld in balans te brengen. In de westerse en Chinese cultuur wordt de maan geassocieerd met vrouwelijke energie. Daarentegen wordt de zon geassocieerd met mannelijke energie. Oude verhalen vertellen ons dat de maan de zon nodig heeft om te schijnen, en vice versa, omdat deze twee energieën elkaar in evenwicht brengen. Licht en donker, dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk. Er zijn echter ook culturen die de maan als een mannelijke kracht zien. Sommige Afrikaanse, Japanse en Oceanische culturen tonen zien de maan als een mannelijk symbool.

Ohm

Ohm, ook geschreven als Aum, is een mystieke en heilige lettergreep die zijn oorsprong vindt in het Hindoeïsme. Nu is dit eerder gemeengoed in het Boeddhisme en andere religies. In het Hindoeïsme is Ohm de eerste klank van de schepping en symboliseert het de drie stadia van het bestaan: geboorte, leven en dood. Het is een bekend teken wat echt ontzettend vaak is terug te vinden binnen verschillende sieraden en hangertjes.

Mandala

De letterlijke betekenis van het woord Mandala betekent cirkel. De cirkelmandala’s zijn een van de meest voorkomende vormen van mandala’s. Cirkels hebben een zeer krachtige betekenis in talloze religies en tradities, vooral in het hindoeïsme en het boeddhisme. We zagen hun opkomst voor het eerst in regio’s in de Himalaya en India, waar mensen de artistieke expressie van mandala’s gebruikten om symbolische relaties te vormen tussen het universum en de geest. Oude Hindoestaanse geschriften beschrijven mandala’s als een symbool van creativiteit.

Getallen

De spirituele betekenis van getallen verschilt uiteraard per getal of per dubbel getal. Zie je steeds hetzelfde getal of tijdstip, dan geven de engelen om je heen tekens in de vorm van Engelengetallen. Elk nummer, van één tot negen, heeft een spirituele betekenis, die op verschillende manieren op individuen kan worden toegepast. Je zou gewoon op herhaling en patronen in je dagelijkse leven kunnen letten om te zien welke getallen jouw Engelengetallen zouden kunnen zijn.

Dieren / Totemdieren

Dieren worden gebruikt als sterk symbool met name als Totemdier. Ze hebben elk een eigen betekenis, wijsheid en kracht. Het uitzoeken van je eigen totemdier wordt gezien als een spirituele reis met diepere betekenis. Jouw persoonlijke eigenschappen worden gereflecteerd in jouw totemdier. Een totemdier is een dierlijke geest die jij als individu kan aanspreken vanwege zijn speciale kracht. Totemdieren verschijnen vaak in dromen, tijdens meditatie of kruizen plotseling (meermalig) je pad. Wil je meer weten over de spirituele betekenis van dieren die op je pad komen, lees dan onze andere blog.

Spirituele symbolen en hun betekenis

Pijl

Pijlen staan als spirituele betekenis voor richting, kracht, beweging, en de kant waarop jij je beweegt. Als een pijl naar links wees, betekende dit het afweren van het kwaad, naar rechts wijzen betekende bescherming en een naar beneden wijzende pijl betekende vrede. Een pijl die naar boven wijst betekend dat het je herinnert om naar boven te kijken, naar het grotere geheel, een alwetend perspectief of vogelperspectief.

Cirkel

De cirkel is een universeel symbool met uitgebreide betekenis. Het vertegenwoordigt de noties van totaliteit, heelheid, oorspronkelijke perfectie, het Zelf, het oneindige, eeuwigheid, tijdloosheid, alle cyclische bewegingen, God (God is een cirkel waarvan het centrum overal is en wiens omtrek nergens is).

Hart

Het hart is de plaats van het fysieke en spirituele wezen en vertegenwoordigt de ‘centrale wijsheid van het gevoel in tegenstelling tot de hoofdwijsheid van de rede’. Het is mededogen en begrip, geeft leven en is een complex orgaan. Het hart is een symbool voor liefde.

Zon

Het symbool van de zon heeft een sterke betekenis. Niet alleen is het een symbool waarmee je het middelpunt van het universum bent. Het is ook een oorsprongssymbool dat de voltooiing van het Grote Werk vertegenwoordigt. De zon staat voor leven, invloed en kracht. Hij geeft energie, je zult helderder zijn en zal stralen, net als de zon.

Ster

Net zoals licht schijnt in de duisternis, wordt de ster vaak beschouwd als een symbool van waarheid, geest en hoop. Het stersymbool belichaamt de notie van spirituele openbaring in ieder van ons. Hun ‘nachtelijke schepping’ vertegenwoordigt het conflict over de energieën van duisternis en het onverklaarde.

Lachende Boeddha

Lachende Boeddha, zoals de meeste weten, brengt geluk, tevredenheid en overvloed in iemands leven. Het geeft een overvloed weer van wat men maar wenst – of het nu rijkdom, geluk of tevredenheid is. Meestal afgebeeld als een stout, lachend.

Conclusie

Er zijn talloze Spirituele symbolen en hebben elk hun eigen betekenis. Hierboven zijn de meest gangbare symbolen met hun betekenis genoemd. Hopelijk kan jij je vinden in één van deze spirituele symbolen en hun betekenis.

Spirituele sieraden

 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Opties selecteren Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Lichtgevende Lotus armband

   15,50
  Opties selecteren Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details
 • Niet op voorraad
  Details